top of page

Βιογραφικό

Στην Αθήνα

 

Γεννήθηκα το 1971 στην Αθήνα, στις παρυφές του κέντρου της. Εκείνο το βράδυ οι Μοίρες πρέπει να γύρναγαν από τρελό γλέντι όταν πέρασαν από το σπίτι. Μόνο έτσι εξηγείται γιατί έκτοτε η ζωή μου κάνει οχτάρια (εφτάρια, για να είμαι ακριβής), ενίοτε δε, παραπατά.

 

Μεγάλωσα με γαλλικά αλλά όχι πιάνο. Αυτό το γλύτωσα γιατί στο σπίτι είχαμε λεφτά μόνο για φυσαρμόνικα. Αργότερα, έφτιαξαν τα οικονομικά του μπαμπά και πιάνο πήραμε, αλλά εγώ έπαιζα ήδη κιθάρα οπότε την πάτησε ο μικρότερος αδερφός μου.  Μπήκα στη Γαλλική Φιλολογία το 1988 -κάνοντας περήφανη τη μαμά- απ’ όπου βγήκα επτά χρόνια αργότερα. Ο πάπυρός μου κοσμεί ακόμα το οικογενειακό τραπέζι, διότι τον πλαστικοποιήσαμε και τον κάναμε σουπλά –ποια άλλη χρήση μπορεί να έχει ένα τέτοιο πτυχίο σήμερα;  Την ημέρα της ορκωμοσίας, αναρωτήθηκα τι να είχα άραγε κερδίσει από αυτή τη σχολή, η οποία δε μου χρειαζόταν εξ αρχής αφού είχα ήδη άδεια διδασκαλίας γαλλικών. Τελικά συνειδητοποίησα ότι όντως είχα αποκομίσει πράγματα ως φοιτήτρια: είχα γνωρίσει δύο καινούργιες αγάπες, τη μπιρίμπα και το θέατρο…

 

Το 1995 ξεκίνησε ένας κύκλος ζωής όπου όλα πήγαιναν ρολόι. Έκανα το κέφι μου και πήγα σε δραματικές σχολές –αποδείχτηκε χρήσιμο εφόδιο. Παράλληλα, στη ζωή μου ήρθε ένα φροντιστήριο ξένων γλωσσών που άνοιξα με μια φίλη, το αγάπησα, με αγάπησε και μετά αποφασίσαμε να χωρίσουμε πολιτισμένα. Τις πληγές από το διαζύγιό μου με τη διδασκαλία ήρθε να επουλώσει ένας δεύτερος γάμος, με άντρα αυτή τη φορά. Επτά χρόνια αργότερα δεν υπήρχε τίποτα από τα δύο. Το 2002 κατάλαβα ότι με τους γάμους και με τα ρολόγια είχα τελειώσει. Στο εξής, μόνο πιστούς εραστές και αχρονικές εμπειρίες…

 

Ο επόμενος κύκλος της ζωής μου ήταν σφόδρα έντονος αλλά και αυτοανατρεπτικός, εξ’ ου και ανατράπηκε ακαριαία και πολύ πιο γρήγορα από την αναμενόμενη επταετία. Εργάστηκα στην οργάνωση πωλήσεων και τις δημόσιες σχέσεις μικρομεσαίου –προς μεγάλο- εκδοτικού οίκου που ειδικευόταν σε βιβλία αγγλικών. Με άλλα λόγια, μου βγήκε η ψυχή στη δουλειά. Πέρασα από όλα σχεδόν τα στάδια της παραγωγής και της εμπορίας βιβλίου, από τη σύλληψη της ιδέας, μέχρι την κατανάλωση από μικρούς ανύποπτους μαθητές. Έβαλα στόχο της επαγγελματικής μου ζωής την εμπορευματοποίηση της γνώσης. Ταξίδεψα στην Ελλάδα και το εξωτερικό ως άλλος Ιησούς, στρέβλωσα τη φήμη αντιπάλων, στην πλάτη μου εκκολάφτηκαν  νεότερες γενιές πωλητών, δημιούργησα την πρώτη βάση δεδομένων στο χώρο των ξενόγλωσσων εκδόσεων, με ονόματα δασκάλων και επιχειρήσεων -δυνητικών πελατών (ακόμα απορώ γιατί δεν την πήρα μαζί μου· αν την πουλούσα σε ανταγωνιστές θα είχα επιτέλους λεφτά!).  Διέπρεψα, διακρίθηκα και …παραιτήθηκα.

 

Στη Σύρο

 

Την επόμενη επταετία την πέρασα στη Σύρο προσπαθώντας να ανασυντάξω δυνάμεις. Με την άφιξή μου στο νησί, δούλεψα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ως …γραφείο σπουδών, με σύμβαση. Ο τίτλος είναι ακριβής. Για δύο χρόνια ήμουν με ένα τηλέφωνο στο αυτί κι έναν υπολογιστή στο μάτι. Πάλι. Δούλεψα με προθυμία για κάτι που αγάπησα αλλά το οποίο με αγαπούσε μόνο με το ένα ημισφαίριο της ψυχής του. Οι φοιτητές είχαν γράψει σε τοίχο «Matsouka we need you» αλλά οι αρχές έκριναν και αποφάνθηκαν περίπου το εξής: «Δε δουλεύεις αρκετά χρόνια το εικοσιτετράωρο κι ας έχουμε να σε πληρώσουμε οχτώ μήνες». Ίσως υπήρξα αχάριστη τελικά.

 

Περιπλανιόμουν στο νησί κι έψαχνα για οποιαδήποτε δουλειά θα ήταν αρκετή να με κρατήσει πάνω του. Βρέθηκα να δουλεύω σε μια τοπική εφημερίδα. Προσλήφθηκα για να φέρω πελάτες διαφήμισης και η αρθρογραφία ήταν το καροτάκι, γιατί ελάχιστοι έχουν επίγνωση της χρησιμότητας της διαφήμισης στη Σύρο· και αυτό ο εκδότης το ήξερε. Έτσι με άφησε να κάνω το πολιτιστικό ρεπορτάζ και την επιμέλεια των δευτερευούσης σημασίας δελτίων τύπου. Το μικρόβιο είχε ήδη κολλήσει. Ήρθε ένα αφήγημα ντόπιου άσημου λογοτέχνη, από εκείνους που ονομάζω «απομνημονευματίες», το οποίο δε σωνόταν με καμία …επιμέλεια (οπότε εκδόθηκε χωρίς σωτηρία και χωρίς το όνομά μου ευτυχώς). Αυτό συνέβη δις. Εντωμεταξύ, είχα ήδη γράψει κάποιες εργασίες για λογαριασμό τεμπέληδων φοιτητών, τους οποίους θα ήθελα να ευχαριστώ από αυτό εδώ το βήμα. Κατάλαβα γιατί την ενέργεια τη λένε «εκπόνηση»· πονάει το μυαλό μου για να πάρω ένα ρημάδι οχτώ.

 

 

εδώ ξεκινούν τα παραμύθια!

 

Φυσικά, ούτε τότε μπόρεσα να απαλλαγώ του κισμέτ: Άλλο ένα μικρόβιο εισέβαλε στον οργανισμό μου και γι’ αυτό ευθύνεται μια φίλη -καλή της ώρα- που με κάλεσε να διαβάσω ένα παραμύθι σε μια γιορτή παραμυθιού που οργάνωσε στο νησί. Αυτό ήταν! Μαγεύτηκα από τα παραμύθια και τις αλήθειες τους, ενώ το σώμα μου θυμήθηκε το σανίδι εν γένει. Έκτοτε δε σταμάτησα να λέω παραμύθια σε ζωντανό (ολοζώντανο) κοινό. Μάλιστα, από τον Δεκέμβριο του 2009 δημιούργησα μια ραδιοφωνική εκπομπή με παραμύθια, τα «Παραμυθοσκαλίσματα, με τη Λωλώ», κάθε Σάββατο 10-11 το πρωί, και ήμουν στο μικρόφωνο του ΑιγαίοLive αδιαλείπτως (σχεδόν, γιατί Ιούλιο και Αύγουστο κρατούσα σε αγωνία απουσίας το κοινό μου).

 

Το καλοκαίρι του 2011, δούλεψα με πάθος (λάθος;) για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Σύρου. Εκείνο το καλοκαίρι δεν προλάβαινα να δω ούτε τον εαυτό μου στον καθρέφτη. Ως άνθρωπος-ορχήστρα κάλεσα καλλιτέχνες, τους τακτοποίησα σε ευγενικά ξενοδοχεία, τους έφερα σε επαφή με τους εδώ συνεργάτες τους, τους ντάντεψα, τους κανάκεψα, τους καλομίλησα, τους διαφήμισα σθεναρώς στο συριανό κοινό, εκείνοι έκαναν τη δουλειά τους κι όλοι στο νησί ήμασταν ευτυχισμένοι.

 

Τον Οκτώβρη εκείνης της χρονιάς ήμουν σε καταστολή. Χαλάλι. 

Σήμερα

 

Αυτός ο κύκλος ζωής είναι και δεν είναι σε εξέλιξη. Ένοιωσα ότι η περιπλάνηση πήρε τέλος αλλά γελάστηκα. Κράτησα, λοιπόν, τους σπόρους και προχωρώ. Σωτήριο έτος 2014. Βρίσκομαι στη Σύρο και παλεύω (συριανή έκφραση). Έρωτες έχουν γεννηθεί. Προσπαθώ να τους διατηρήσω εν ζωή. Συνεργάζομαι με το Serious, ένα περιοδικό ελεύθερης κυκλοφορίας, ό,τι πιο serious έχω δει στα έντυπα ΜΜΕ, όπου κάνω την επιμέλεια των άρθρων. Συναρπαστικές στιγμές. Γράφω κείμενα για ένα άλλο περιοδικό, για λογαριασμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Να ‘ναι καλά. Συνεχίζω να γράφω ή να «συμμαζεύω» φοιτητικές εργασίες και λοιπά δοκιμιακά κείμενα. Μου αρέσει. Κάνω αφηγήσεις παραμυθιών, τα οποία αγαπάω για τους σωστούς λόγους.  Μια εταιρεία με στόχο την πολιτιστική ανέλιξη του τόπου, η Εν.Το.Πο.Σύρο. Δράσεις πολιτισμού. Η Παναγιά μαζί μου. Μια ακόμη ραδιοφωνική εκπομπή στο Prime Radio 100,3, με νέα που έχουν θετικό πρόσημο και μουσικές.

Όμορφη ζωή. Χρειάστηκαν χρόνια για να στανιάρει και μπόλικη ομοιοπαθητική. Με την καλή την έννοια. Το ρέικι ήρθε κι αυτό να βοηθήσει. Καλοδεχούμενο.

Γέμισα καινούργια ελαττώματα· όταν τσατάρω, γράφω με γκρίκλις· εκτιμώ την ευφυή λεξιπλασία· στις παρέες, παραμονεύω πότε το τσίπουρο θα ξετρυπώσει τις μύχιες σκέψεις των συνδαιτυμόνων μου· κάνω και πάλι ραδιόφωνο (hur-rah!!!)· πάχυνα λίγο αλλά θα διορθωθεί· έχω πέντε γάτες· προσπαθώ να γίνω ποδηλάτισσα· αγαπώ Μίμου Άπτου (ρώτα με ποιοι είναι). Α! ξαναέγινα φοιτήτρια και κάνω μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων, στο ΕΑΠ. A new era begins. Κυρίως, δεν προδίδω την αγαπημένη μου άνω τελεία, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Αυτά για μένα. Πάω τώρα να ντυθώ γιατί τέτοιο γδύσιμο καιρό είχα να το κάνω. 

bottom of page